Як обрати смачну каву

Вже далеко не секрет для усіх гостей міста, що Львів славиться своєю кавою! Від усіляких кав’ярень, просто розбігаються очі! А що вже говорити про безліч сортів та видів кави, які у них пропонуються! І щоб не бути профаном у цій справі, перед походом по льівіських кав’ярнях, все ж варто онайоитись з смаковими особливостями сортів кави, щоб обрати її до Вашого смаку!

Image result for кава зерна

Сорти кави
Експерти налічують близько 200 сортів кави, хоча основними є тільки два: арабіка і робуста. Відрізняються вони тим, що перший сорт менш міцний і гіркий, в ньому простежується помітна кислинка, а другий сорт містить більше кофеїну і надає дуже тонізуючий ефект. Але смак і аромат кавових зерен ще залежить і від місцевості, в якій вони виросли. Значення має абсолютно все: кліматичні умови, грунт, дерева, які ростуть біля плантацій.

Так, арабіка з Африки значно відрізняється від американської. Навіть кава на сусідніх плантаціях і то може мати істотні відмінності. Тому дивитися треба на повну назву кави, яка складається з виду, країни, міста, гори, де виростили цю каву. А іноді вказують навіть і порт, через який відправили продукт на інший континент. Наприклад, відома назва «Бразильська арабіка Сантос» говорить про те, що цей вид кави вирощений в Бразилії і був відправлений через порт Сантос.

Залежно від географічного розташування арабіка має такі смакові характеристики:

Бразилія – ​​міцна і насичена кава з терпкувато-горіховим смаком.

Колумбія – оксамитовий добре збалансований смак з легкою кислинкою.

Коста Ріка – кава з високою щільністю і чудовим ароматом.

Гватемала – кава з присмаком шоколаду і нотками квітів і спецій.

Індія – міцна кава з шоколадним смаком.

Ефіопія – кава з легкою гіркотою і легким ягідним смаком.

Кенія – сорт кави з легкої винною кислинкою і ягідним ароматом.

Image result for сорти кави

Кава може бути змішана і не змішаною. Якісна суміш кави повинна складатися з 5-6 видів арабіки та робусти, які збирали на різних плантаціях і обсмажували окремо один від одного. Після змішування різних сортів кава набуває унікальний смак і особливий аромат. Досвідчені кавомани і професіонали постійно експериментують і змішують різні кавові зерна, щоб одержати найбільш підходящий смак кави.

Пропоновані кавові бленди поділяються на 100% арабіку, яка включає в себе кілька сортів з різних країн і суміш арабіки та робусти. Наявність цього сорту кави трохи знижує вартість продукту, хоча правильно підібране співвідношення навпаки покращує якість бленда. Це допомагає прибрати кислотність, зробити напій міцніше і ущільнити пінку.

Щоб отримати ідеальний еспресо, в арабіку додають 10-15% робусти, а для більшої міцності – до 30%. Але це тільки за умови, що це робуста високої якості. Існують і такі бленди, в яких її набагато більше, але це частіше за все не дуже якісний дешевий продукт або напій, розрахований на гурмана, який вважає за краще різкий терпкий смак.

Суміші хороші тим, що її смак і аромат залишається незмінним протягом довгого часу. Але їх якість залежить від багатьох параметрів: гарне поєднання, особливості кожного сорту, процентне співвідношення та особливості обсмажування.

Існує величезна кількість різних рецептів сумішей. Деякі спеціально призначені для приготування еспрессо, одні підходять для сніданку, інші – для післяобіднього часу.

Якщо ви бачите в складі кілька африканських сортів арабіки або колумбійська кава з кенійським, то перед вами суміш брекфаст, яка ідеально підходить для сніданку, добре бадьорить і тонізує. Для післяобідньої кави підходять ті ж сорти темного обсмаження.

 

А як же ж повретатися з міста Лева, не захопивши львівської кави на сувенір рідним чи друзям?
Який кави краще: зерновий, мелений або розчинний?
Коли ми приходимо в магазин, то губимося перед величезним вибором кави і навіть не завжди розуміємо, в чому ж їх відмінність. Відповідь дуже проста: в смаку і в запаху. Справжні цінителі стверджують, що якісним є тільки кава в зернах і, на крайній випадок, мелений. Саме зернова кава має кращі смакові і ароматичні якості. Кава з вагових зерен найсмачніша, так як вона свіжіша, ніж розфасована. Найкраще молоти кавові зерна безпосередньо перед приготуванням, так як аромат зберігається не більше двох годин.

Рекомендується купувати не більш 200 г зерен за один раз, адже в домашніх умовах вони втрачають свої якості вже через тиждень.

Гурмани взагалі не визнають розчинної кава, називаючи його коричневою бурдою. Ця кава має мати місце тільки в самих крайніх випадках, коли взагалі немає часу приготувати нормальний напій. Не варто вибирати і ароматизований кави, так як всякі добавки геть вбивають справжній кавовий смак.

Якщо ви віддаєте перевагу економити час і пити розчинну каву, то вибирайте якісний дорогий вид. Найкращим вважається сублімована кава, яка виготовляється тільки з натуральної сировини.  Її гранули повинні бути великими і щільними, світло коричневого кольору. Темний колір означає, що кава пережарили. Дивіться, щоб на упаковці не було написано, що додані якісь ненатуральні компоненти.

Image result for сорти кави

Якщо ж ви далеко не новачком у даній справі, запрошукємо до Львова – чи не найкраще місто для справдніх поціновувачів смачної вишуканої кави!

Submit a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *